Työtapaturman riski tiedetään usein etukäteen

Monen työtapaturman taustalta paljastuu työtavan tai laitteen vaarallisuus, joka on ollut tiedossa. Asiasta kertoo työterveyslaitoksen TTT-lehti. Tiedossa olevia puutteita suojauksessa tai työtavoissa on etenkin teollisuuden keskisuurilla ja suurilla työpaikoilla, kertoo ylitarkastaja Pekka Valtonen Etelä-Suomen AVI:sta.

- Enimmillään joka kymmenes teollisuuden tapaturma johtuu tällaisesta syystä, Valtonen sanoo TTT-lehdelle. Hänen tiedossa on työtaparumia, joissa koko työpaikka on tiennyt puutteista.

Turvallisuuden laiminlyönti voi johtua kiireestä tai halusta nopeuttaa työntekoa.

Työsuojeluviranomaiset voivat antaa havaitsemistaan työsuojelupuutteista toimintaohjeen tai kehotuksen. Vuonna 2011 annettiin koko maassa yhteensä 38 000 toimintaohjetta ja 6 200 kehotusta. Syinä olivat muun muassa virheelliset työtavat, suojaamaton kone, puutteellinen putoamissuojaus sekä yleinen epäjärjestys.

Jos puute on merkittävä tai siitä aiheutuu vakava vaara, tarkastaja turvautuu kehotukseen. Tarkastaja valvoo, että vaaditut korjaukset on toteutettu määräajassa. Yleensä aikaa annetaan parista päivästä muutamaan viikkoon.

Jos kehotusta ei noudateta, työsuojelun vastuualueella tehdään velvoittava päätös, johon sisältyy uhkasakko. Näitä annettiin vuonna 2011 yhteensä 200.

Lähde: Työterveyslaitoksen TTT-lehti 4/13

OTA YHTEYTTÄ MEIHIN »
TILAA UUTISKIRJE »