Teräsmies kannustaa arkiliikuntaan kaikissa elämänvaiheissa

 

Kuopion Pelastusopistolla yliopettajana työskentelevä 57-vuotias Matti Hurula on päässyt tavoitteeseensa. Hän kilpailee Havaijilla 13.10.2018 järjestettävässä Ironmanin MM-kilpailuissa. Matkalippu kisoihin lunastettiin 1.7. Itävallassa käydyssä kisassa.

Hurula kisaa omassa ikäluokassaan maailman parhaiden triathlonistien kanssa, mutta kovimmaksi vastustajaksi hän nimeää kuitenkin itsensä.

—Itsensä voittaminen on tässä kohtaa elämää se suurin juttu, Hurula sanoo.

Havaijin matkaa varten Hurula on saanut mukaansa sponsoreita, jotka haluavat olla mukana kannustamassa Hurulaa eteenpäin. Turvallisuuden ja laadun asiantuntijatehtävissä toimiva Protect on yksi näistä yhteistyökumppaneista.

 

Liikunta on osa normaalia elämää

Liikunta on kulkenut Hurulan arjessa aina. Omalla esimerkillään hän haluaa kannustaa ihmisiä pitämään huolta omasta fyysisestä kunnostaan.

—Kilpailuissa voittaminen voi tulla liikkumisen sivutuotteena. Tärkein juttu on kuitenkin se, että liikkuminen on itselle hyvää mieltä tuottavaa. En tuputa kenellekään liikuntaa väkisin, koska se ei johda mihinkään. Kun liikunta on osa normaalia arkea, se toimii oman hyvinvoinnin moottorina. Treenaaminen tai kuntourheilu on arjen agendassa samalla tavalla kuin esim. kaupassa käynti tai aamiaisen syöminen. Kun liikkumisesta nauttii, sen pariin hakeutuu automaattisesti.

Päinvastoin kuin luulisi, Matti Hurula aloitti triathlon-harrastuksen juuri silloin, kun hänen perheessään elettiin ns. ruuhkavuosia.  Kun pienet lapset ja perhe-elämä rytmitti arjen aikataulun, hän pystyi aikatauluttamaan triathlon treenit liikeneviin vapaahetkiin. Lapset ohjattiin liikunnan pariin jo vauvauinnista alkaen ja he ovat olleet aina mukana kaikessa urheilussa.

—Kyllä lasten kanssa voi treenata. Se on itsestä kiinni, miten haluaa järjestää omat asiat.

 

Työelämän tuki liikunnassa tärkeää

Hurula haluaa viestittää sekä yrityksille että työntekijöille liikkumisen merkityksestä niin yksilön kuin yrityksen kannalta.

—Yhdellä Tyky-päivällä ei työntekijöiden hyvinvointia hoideta, Hurula sanoo.

Johdon tehtävänä onkin kannustaa ja tukea henkilökuntaa sekä omalla esimerkillään että henkilöstöpolitiikan avulla. Kun yritys joustaa ja suhtautuu kannustavasti urheiluharrastuksia kohtaan, se näkyy todennäköisesti vastavuoroisesti motivoituneina työntekijöinä. Kun joustoa löytyy työnantajan suunnasta, sitä löytyy myös toisinpäin. On myös todennäköistä, että näiden henkilöiden kohdalla työurat ovat pitkiä saman työnantajan palveluksessa.

Pelastusalalla Hurula on työskennellyt koko työuransa palomiehestä päällystöön, Pelastusopiston yliopettajana hän on toiminut viimeiset kuusi vuotta. Hurula kertoo huomanneensa, että työelämä on muuttunut kaikilla aloilla vaativammaksi. Ihmisten tulee ottaa koko ajan enemmän vastuuta omasta osaamisestaan ja siitä, että he pysyvät työkykyisenä mahdollisimman pitkään.

—Yrityksen johto ei voi käydä työntekijän puolesta lenkillä, kyllä työntekijän pitää tehdä se ihan itse.  

 

Samat arvot puhuttelevat sekä urheilijaa että yhteistyöyritystä

Yhteistyö Protectin kanssa ei ole sattumaa. Hurulalle on tärkeää, että yhteistyökumppanit viestittävät samaa arvomaailmaa niin omassa henkilöstötyössään kuin asiakkaidenkin kanssa.

Protectin toiminnassa ihmisten hyvinvointi on suuressa roolissa sekä asiakastöissä, että oman henkilöstön toiminnassa. Kun töitä tekevät hyvinvoivat ihmiset, turvallisuus ja työn jälki paranee.

Yhtenä tärkeimmistä arvoista yrityksen omassa toiminnassa on oman henkilöstön hyvinvointi.  Yrityksen toimitusjohtaja Pertti Salo haluaakin omalla esimerkillään ja yrityksen tuella kannustaa työntekijöitään liikkumiseen. Vapaa-ajan liikuntaa varten heillä on käytössään mm. e-passi, joka toimii liikuntaseteleiden tavoin mobiilissa. Työpäiviä aktivoidakseen he käyttävät Smart Break taukoliikuntasovellusta. Lisäksi työntekijät voivat halutessaan korvata osan Kiky-tunneista liikuntasuorituksilla.

— Matin viesti liikunnan merkityksestä on erityisen hieno. Hän osoittaa omalla esimerkillään, miten kaiken ikäiset ihmiset voivat saavuttaa unelmiaan ja olla huippukunnossa, vaikka ikää kertyykin. Kunnossa kaiken ikää on erinomainen tavoite jokaiselle meistä. Yksilön hyvinvointi heijastuu ympäristöön monella eri tavalla, ja sitä viestiä mekin haluamme Mattia tukemalla ja omalla työllämme viedä eteenpäin, Salo toteaa.

 


Matti Hurula

Ikä 57 v

Kotoisin Kuopiosta

Töissä Pelastusopistolla yliopettajana

Aloitti kilpailemisen Triathlonissa v.1993

Paras saavutus: EM-kultaa 2011, lisäksi useita podium-sijoituksia eri maissa järjestetyissä Ironman kisoissa. Suomen mestaruuksia triathlonissa ja uinnissa.

 

Havaijin Triathlonin MM-kisat suomalaisnäkökulmasta

Triathlonin suurin tapahtuma maailmassa, joka järjestetään nyt 40 kerran. 

Kilpailuun osallistuu n. 2500 maailman parasta triathlonistia

Järjestetään 13.10.2018

Lajin MM-kilpailu 3.8km uinti, 180km pyöräily ja maraton

Kilpailijat: Eri puolilla maailmaa järjestettävien Ironman-osakilpailujen parhaiten sijoittuneet kilpailijat.

Matti Hurulan ikäluokassa kilpailee n. 200 triathlonistia, Hurula on omassa ikäluokassaan ainoa suomalainen.

Suomen edustajia kilpailussa on tänä vuonna kaiken kaikkiaan 16 henkilöä.

 

Seuraa Mattia "Matkalla Havaijin Ironmaniin blogista": https://mattihurula.blogspot.com/

 

 

 

OTA YHTEYTTÄ MEIHIN »
TILAA UUTISKIRJE »