Turvallisuutta ja jalkapalloa – Osa 1

Kesä lähenee ja jalkapallokausi Suomen pääsarjassa Veikkausliigassa alkaa. Niille, jotka eivät sitä vielä tienneet, olen päivätyöni ohella jalkapalloilija Veikkausliigajoukkue Ilveksen riveissä. Kahden työn ammattilaisena kalenterini täyttyy siis asiakastöistä, harjoituksista ja tietenkin peleistä. 

Seitsemäntoista vuotta ammattimaista jalkapalloilijan elämää on antanut paljon sellaista, mitä tavanomainen työelämä ei voi tarjota. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö jalkapallolla ja työelämällä olisi mitään yhteistä. Pieni tutkiskelu esimerkiksi turvallisuustyön ja huippu-urheilun välillä nostaa heti mieleeni muutaman yhteneväisyyden, joista tässä muutama poiminta.

 

KEHITTYMINEN JA NOPEAT PÄÄTÖKSET

Vanhan sanonnan mukaan oikotietä huipulle ei ole, vaan huipun saavuttaminen on mahdollista vain pitkäjänteisen ja suunnitelmallisen työn tuloksena. Tämä pätee erittäin hyvin niin jalkapalloon kuin muihinkin urheilulajeihin, joissa huipulle pääsy edellyttää kymmeniä tuhansia toistoja ja harjoitustunteja. 

Samat lainalaisuudet pätevät turvallisuustyössä, jossa huipputulokset eivät ole nopeasti saavutettavia. Kehittymisen tiellä voidaan ottaa pieniä pyrähdyksiä, mutta harppaukset eivät jätä aikaa turvallisuuskulttuurin kehittymiselle. Lisäksi on hyvä muistaa, että molemmissa ympäristöissä saavutettu taso on myös helppo menettää laiminlyömällä päivittäinen harjoittelu tai turvallisuustyö.

 

Jalkapallo on laji, jossa korostuvat pelaajien tekemät nopeat päätökset ja valinnat. Valinnat, kuten yrittääkö riistää palloa vastustajalta vai hidastaako sitä, syöttääkö suoraan jalkaan vaiko tyhjään tilaan liikkeeseen, tai laukaistako itse vai syöttääkö pelikaverille. Tilanteet kentällä tulevat nopeasti ja valintoja täytyy tehdä jatkuvasti.  Mitä enemmän oikeita valintoja pelaajat tekevät, sitä sujuvampaa ja tehokkaampaa pelaaminen on. Samalla myös tulokset pääsääntöisesti paranevat.

 

Sama kaava toistuu työelämässä, jossa työntekijällä on mahdollisuus tehdä valintoja omaan riskienhallintakykyynsä pohjautuen. Valintojen taustalla on yksilön oma osaaminen ja yrityksen tavat toimia. Näiden valintojen tuloksena myös onnettomuuksia ja vahinkoja tapahtuu tai jää tapahtumatta. 

Molemmissa näkökulmissa asian ydin on kuitenkin siinä, että suorituksissa voi kehittyä. Oli kyse sitten jalkapallosta tai tavanomaisemmasta työstä, kehittymisen kohde vain muuttuu. Jalkapallossa harjoittelulla voidaan kehittää pelaajan kykyä tehdä oikeita ja parempia valintoja. Turvallisuustyössä tätä voisi verrata riskien tunnistamisen, perehdytyksen ja saadun opin sisäistämiseen sekä vallitsevaan turvallisuuskulttuuriin.

Yhtä kaikki, tulokset vaativat työtä ja omistautumista koko joukkueelta.

 

Työmaalla ja kentällä nähdään,

 

Heikki Aho
OTA YHTEYTTÄ MEIHIN »
TILAA UUTISKIRJE »